Skip to content

Release av tidskriften MANA och antirasistisk filmvisning!

januari 11, 2013

373169_397262913694137_354623579_n

 

TIPS FRÅN COACHEN:

Har ni inte kollat in den antirastistiska tidningen MANA ännu är det hög tid att ni gör det! Och känner ni er manade (ho-ho-ho) så kom till tidskriftens release för nya numret på onsdag den 16:e januari på Inkonst och dessutom se antirasistisk filmvisning!

Nya numret av MANA har tema TURISM som undersöker vem, var, varför och med vilka konsekvenser en liten del av världens befolkning har möjlighet att resa och visar två filmer om konsekvenserna av turism och resande;

Animerade kortfilm ALL INCLUSIVE:
(Sara Saleh/2012/ca 4min)

”Den lokala ekonomin i Side, Turkiet, är fullständigt urholkad. Jag fick se det med egna ögon. Men All inclusive-turismen blomstrar. Det som tidigare var en stad med marknader och en fungerande infrastruktur är idag inte mer än tomrummet mellan resorterna. Det är ingen stad. Det är en icke-plats för västerländska turisters pauser från vardagens stress. Människorna vi möter förminskas till något mindre än jämlikar. Att olika rasismer skapas och upprätthålls i denna dynamik mellan turister, resortsanställda och befolkningar i omkringliggande städer blir högst påtagligt./Sara Saleh”

Filmskaparen Sara Saleh kommer själv introducera filmen. Läs mer om turismens konsekvenser i Side i artikeln som Sara Saleh skrivit i det nya numret av MANA.

Dokumentären VI DÄR BORTIFRÅN om reality-turism:
(Charlotta Copcut/ Anna Weitz/ Anna Klara Åhrén/2005/ 46 min)

”Vi följer med backpackerns guidebok och hamnar på ett av Bolivias populäraste turistmål, silvergruvan i Potosi. Huvudattraktionen är gruvarbetarna, som än idag arbetar under medeltida förhållanden. Varför väljer man att krypa genom smutsiga och förorenade gruvgångar under sin semester? ”Hoppas att de inte känner sig som apor på zoo när vi kommer ner och tittar på dem”, resonerar några turister. Andra menar att det var “det häftigaste de någonsin sett”. Många hoppas att turismen ska vara vägen ur fattigdomen. Frågan är på vems villkor. Vad har man för ansvar som turist? Mot lokalbefolkningen? Mot miljön? Mot den lokala kulturen?
Vi där bortifrån illustrerar västvärldens maktövertag genom turismen och belyser strukturer som påminner oss om att kolonisationen fortfarande pågår, om än i en mer sofistikerad form.”

En av filmskaparna, Anna Klara Åhrén från filmkollektivet RåFILM, kommer vara på plats och berätta om filmens mottagande och om reaktionerna den väckt i Sverige, Bolivia och andra delar av världen.

Nya numret av MANA kommer att finnas till försäljning under kvällen. Glassfabrikens café erbjuder mat och fika för den sugne.

VARMT VÄLKOMNA.

(i samarbete med ARF – film och kultur för mänskliga rättigheter)

http://tidskriftenmana.se/
http://www.arfarf.se/

Kolla in eventet här.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: