Skip to content

FACEWALK PÅ MALMÖFESTIVALEN

augusti 21, 2012

Alla blir inte bemötta på samma sätt i det svenska samhället idag. Diskriminering är någonting många människor får uppleva inom samhällets alla instanser. Den finns inom arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, sjukvården, rättsväsendet, i skolan och i mötet med myndigheter. I undersökningar gjorda av Diskrimineringsombudsmannen, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering samt Statens Offentliga Utredningar framgår att:

–          Hyresvärdar och fastighetsbolag diskriminerar bl.a. genom att neka personer boende i vissa områden i syfte att vidhålla en s.k. ”etnisk balans” i området samt genom att utifrån den bostadssökandes etniska tillhörighet erbjuda denne bostad i specifika områden.

–          Hyresvärdar och fastighetsbolag nekar bostadssökande boende genom att ett urval görs utifrån deras etniska bakgrund eller sexuella läggning.

–          Arbetsgivare diskriminerar genom att i större utsträckning ge positiv respons på arbetsansökningar från heterosexuella personer än från homosexuella personer. Skillnaden i positiva svar från arbetsgivare mellan respektive grupp var 23 procent till de heterosexuella personernas fördel.

–          En överrepresentation av personer med bakgrund i ett annat land än Sverige i brottstatistiken kan förklaras med en högre anmälningsbenägenhet mot invandrare hos allmänheten och större ingripandebenägenhet hos polisen.

–          Personer med bakgrund i ett annat land än Sverige riskerar fängelsestraff i högre grad än personer med bakgrund i Sverige när alternativen villkorlig dom, skyddstillsyn eller samhällstjänst står öppna. Personer med bakgrund i ett annat land än Sverige häktas också oftare än personer med bakgrund i Sverige samt blir i större utsträckning oskyldigt frihetsberövade.

–          40 % av de som själva definierar sig som transpersoner upplevt kränkande behandling eller bemötande en eller flera gånger under en tremånadersperiod.

–          81 000 personer mellan 16-79 år blev utsatta för främlingsfientliga hatbrott under 2010 och ca 19 000 personer mellan 16-79 år utsattes för homofobiska hatbrott.

–          Patienter som inte uppfyller den maskulina heterosexuella vithetsnormen får ofta sämre vård än den nämnda gruppen.

Det är inte slumpen som avgör vem som råkar ut för hatbrott och diskriminering. Tendenserna bottnar tvärtom i en rasistisk, homofobisk, transfobisk och sexistisk samhällsordning som ger upphov till en strukturell diskriminering av många människor beroende på vilka kategorier som de kategoriseras in i i ett givet sammanhang.

 Fredagen den 24 augusti kl 21.00 avgår en Facewalk från Hamngatan. Följ med oss i Malmös Feministiska Nätverk i ett karnevalståg genom Malmö där vi täcker våra ansikten och kroppar för att peka på den strukturella diskriminering som drabbar många i samhället idag. Ta med dig din finaste mask eller kom på vår maskmakarworkshop på Hamngatan kl 19 samma dag och pynta din egen. Vi delar ut fantastiska masker till de som kommer tomhänta till Facewalken!

One Comment leave one →
  1. Pelle permalink
    augusti 30, 2012 7:40 e m

    Skulle vara i intressant med referenser till varje punkt så att man skulle kunna läsa mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: